Ha esetleg még nem dőlt el, hogy mi legyen az ünnepi desszert Húsvétkor, akkor nagyon ajánlom az alábbi répatortát. Nagyon egyszerűen összeállítható, könnyű a sütése is, s a végeredményt kedvünk szerint díszíthetjük.
A hétvégén Pécsváradon megrendezett VII. Ispotályos Napon nálam is megtalálható volt az alábbi vegán répatorta, és igen nagy sikert aratott. Ó igen, ez egy vegán recept, vagyis nem tartalmaz állati eredetű összetevőt. Tojás sem szükséges hozzá, s mégis szép magas lesz a tészta és nem túl tömör. Az eredeti recept Steiner Kristóf oldaláról származik, ezen módosítottam kicsit. Máris mutatom mi szükségeltetik hozzá, hogy kisüljön a mennyei vegán répatortánk.
Hozzávalók
- 2 csésze liszt (nálam mindig kerül bele legalább 1/4 rész tönkölybúzaliszt)
- 2 nagyobb sárgarépa nyersen apróra reszelve
- 1 csésze cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű tetszés szerinti cukor helyettesítő
- 1 csipet só
- 1/2 tasak sütőpor (inkább több, mint kevesebb legyen)
- 1/2 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
- 1 teáskanálnyi fahéj
- 1 nagy csipet őrölt gyömbér (gyömbérimádók próbálkozhatnak frissen reszelt gyömbérrel is bátran)
- 1 nagy csipet őrölt vagy reszelt szerecsendió
- 1 nagy csipet szegfűszeg
- 1 marék dió durvára vágva, vagy darálva (kb. fél csésze)
- 1/2 csésze olaj
- 1 csésze narancslé (ha nincs, vízzel helyettesíthető)
Elkészítés
A sütőt előmelegítem 180 fokra (alul-felül sütési mód).
A liszthez keverem a sót, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, a diót és a fűszereket és jó alaposan elkeverem ezeket. Egy másik tálba lereszelem a répát, ezt is hozzáadom a lisztes keverékhez. Ezt követően a narancslevet elkeverem az olajjal és belekeverem az egészet a lisztes-répás keverékhez és alaposan átkeverem, hogy sűrű, homogén masszát kapjak.
Sütőpapírral kibélelek egy 21 cm-es tortaformát, és beleöntöm a sűrű tésztát. A tetejét elegyengetem, hogy mindenhol egyformán legyen tészta.
Előmelegített sütőben 40-50 percig sütöm. 30 perc után érdemes megnézni, nem barnul-e nagyon a teteje (nálam nem volt eddig ilyen gond), és ha túlságosan pirulna, érdemes alufóliával letakarni. Akkor van kész, amikor a beleszúrt fogpiszkálót kihúzva nem látunk rajta tészta darabokat, illetve amikor tapintásra rugalmas a torta teteje. Nálam ez 40-45 perc sütés után teljesült.
Amikor kész, kiszedem a sütőből, lehúzom a sütőpapírt és rácsra teszem hűlni a tortát. Itt jön egy kis trükk: Ha tökéletesen sima és egyenes tetejű tortát szeretnénk, akkor ennél a műveletnél fordítsuk meg a répatortát, vagyis a teteje kerüljön alulra, amikor rácsra helyezzük. Ilyen módon csodaszép sima lesz a tortánk teteje. Érdemes ezt a trükköt sima piskótáknál is alkalmazni 😉
Az első képen szereplő prototípusnál nem alkalmaztam e trükköt, a következő sütésnél viszont igen, ez látható az alábbi fotón.
Díszítés
Ha kihűlt az illatos, fűszeres répatortánk, akkor már csupán egy teendőnk van hátra -ha az elfogyasztását nem számoljuk bele- tetszésünk szerint dekorálni.
- Maradhat teljesen natúr a teteje, így is szép
- Megszórhatjuk kevés porcukorral
- Készíthetünk hozzá narancslekvár és növényi hab keverékéből narancsos krémet, amelyet a tetejére és akár az oldalára is kenhetünk: 2 dl Meggle Creme Patisserie Decor hab keményre verve, ebbe keverjünk bele 2 evőkanálnyi narancslekvárt és már mehet is a répatortára
- Mivel elég nedves a répatorta tésztája az olajtól, diótól és a répától, ezért nem ajánlom, hogy félbevágva töltsük meg krémmel, mert ez a tészta nem fogja magába szívni a krémet. Kipróbáltam: valóban így van… 🙂
- Darált dió és marcipán keverékéből készíthetünk a tetejére kis tojásokat, ez pusztán natúr marcipánból is mutatós
- Ha nagyon sok időnk van, bevonhatjuk vegán “vajkrémmel” és marcipán takaróba burkolhatjuk 🙂
- A vegán vajkrém növényi margarin pl Vajízű Vénusz és porcukor alaposan kihabosított keveréke (200 g margarinhoz 50 g porcukor szükséges)
- Profi tortaburkolási tippekért szívből ajánlom ezt a bejegyzést: https://sweetandcrazy.cafeblog.hu/2017/02/20/tortaburkolas_marcipannal_fondanttal_-_1_resz_a_torta_elokeszitese/
Amint a dekorálással is végeztünk, csupán egyetlen dolgunk maradt, fogyasszuk el a Répatortánkat a Húsvéti ünnepi ebéd vagy vacsora méltó zárásaképpen.
Kellemes készülődést, sütögetést és Áldott Húsvétot kívánok a blog minden Olvasójának!
Bori