Recept

Sütőtökös pite (quiche)

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt (ebből 10 dkg vagy ízlés szerint több is lehet teljes kiőrlésű)
  • 15 dkg növényi margarin
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál (hideg) víz
  • 1 teáskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 40 dkg sült és kihűlt sütőtök villával pépesítve, krémesre keverve (vagy ha nagyon rostos, botmixerrel pürésítve)
  • 2 dl növényi tejszín
  • 3 db egész tojás
  • só, bors, szerecsendió és kakukkfű levél
  • díszítéshez ízlés szerint: friss kakukkfű-,és rozmaring ágacskák

Elkészítés

A lisztet a sóval egy nagy tálba szitálom, hozzáadom az apró kockára vágott margarint és alaposan elmorzsolom az ujjaimmal. Ezt követően hozzáadom a vizet és a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Fontos, hogy ne gyúrjuk túl sokáig a tésztát, éppen csak addig, míg összeáll és homogén lesz. Gömböt formálok belőle és egy lefedett tálba helyezve (vagy folpackba csomagolva) legalább egy órára a hűtőbe teszem. Ha kevés az időnk, akkor mehet a fagyasztóba 20-25 percre!

Amíg pihen a tészta, elkészítem a sütőtökös tölteléket. A megsült tököt villával krémes állúgúra keverem (ha nagyon rostosnak találom, botmixerrel pürésítem). A tojásokat kissé felverem és elkeverem a fűszerekkel, majd ezt a tojásos keveréket hozzáadom a sütőtök püréhez és alaposan elkeverem.

Hűtés után a tésztát kör alakúra nyújtom, a pite sütő formám nagyságának megfelelően. A kinyújtott tésztát belehelyezem a sütőformába, és az ujjaimmal végig a közepén és a forma szélénél is végigsimítom, hogy a tészta mindenhol igazodjon a formához. A lelógó tésztaszéleket a sodrófával vagy egy késsel levágom.

A tésztát villával megszurkálom és 200 Celsius fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 5 percig sütöm, majd 175 Celsius fokra visszaveszem a hőmérsékletet és így további 10-15 percig sütöm, míg halványbarna színt kap a tészta. Amikor szép halványra sült, kiveszem a tésztát a sütőből, és elegyengetem rajta a sütőtökös keveréket.

Ízlés szerint megszórható kakukkfű levéllel, sóval, borssal, és díszíthető kakukkfű és rozmaring ágakkal. A töltelékkel együtt visszateszem a 175 Celsius fokos sütőbe és 25 percig sütöm. Langyosan vagy hidegen is fogyasztható, egy friss saláta társaságában kiváló ebéd lehet.

Kreatív tipp: Ha szeretnénk a legelső képen láthatóhoz hasonló módon díszíteni a piténket, akkor a sütőformánk szélén túllógó, és levágott tésztadarabokat kinyújtva tetszés szerint kiszaggathatjuk és külön, 15-20 perc alatt kisüthetjük, majd ezekkel díszíthetjük a kész, kisült piténket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük