Recept

Sütőtökös szendvicskrém

November végén volt szerncsém részt venni a Zengő Praxisközösség pécsváradi Egészségnapján, e rendezvényre sokféle kóstolóval készültem. A kovászos ciabatta és a kovászos kenyér mellé készítettem el az alábbiakban látható Sütőtökös szendvicskrémet, amely oly nagy népszerűségnek örvendett, hogy nyugodtan mondhatom: abszolút kedvenncé vált a kóstolók körében!

Hozzávalók

  • 550 g sült sütőtök villával vagy botmixerrel krémesre keverve
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanálnyi olaj vagy más zsiradék
  • só (ízlés szerint, 3-4 nagy csipetnyi biztosan szükséges)
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió (2-3 csipetnyi)

Ízlés szerint a kész szendvicskrém megszórható kevés friss vagy szárított kakukkfűvel.

Elkészítés

A hagymát apróra vágom és egy nagy serpenyőben az olajon megdinsztelem a felaprított fokhagymával együtt – kis lángon. Kicsit sülhet is a folyamat végén a hagyma, csak óvatosan, ne piruljon meg az egész. Amikor a hagyma kész, hozzákeverem a pürésített sütőtököt, 2-3 percig kevergetem a serpenyőben, közben sózom, borsozom és szerecsendióval ízesítem.
Érdemes kóstolgatni is a kevergetés folyamán, s ízlésünknek megfelelően fűszerezni.

Az elkészült sütőtökös szendvicskrém langyosan kenyérre kenve fogyasztható, illetve üvegbe vagy porcelán tálba töltve a hűtőben tárolva 2-3 napig eláll.

Hidegen is tökéletes feltét, például egy szelet kovászos kenyéren.

Ha maradt a hétvégén sült sütőtökből, akkor itt az ideje egy mennyei szendvicskrémmé varázsolni! Nem csak sütőtök-imádóknak ajánlom, tapasztalataim alapján szinte mindenkit levesz a lábáról!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük