Recept

Granola házilag – avagy Pirított Pelyhek

Granola?! Granola! Kissé furcsán cseng az elnevezés, főként első hallásra, ám nem kell semmi egzotikusra gondolni, ez csupán a pirított vagy sült gabonapelyhek elnevezése. Tulajdonképpen a granola egy sült müzlikeverék, amelyet sütés után ízlésünk szerint tovább dúsíthatunk aszalt gyümölcsökkel és olajos magokkal. Rengeteg változata és elkészítési módja létezik, számomra az alábbiakban leírt mód vált be legjobban, bár be kell, hogy valljam: előfurdult már, hogy egy-egy sietős reggelen inkább serpenyőben, alkottam meg a gyerekek egyik kedvenc reggelijét, a granolát.

Jó hírem, hogy gluténmentes változatban is elkészíthető Gluténmentes zabpehely és gluténmentes Quinoa pehely vagy Puffasztott Quinoa pehely keverékéből.

Hozzávalók

  • 35 dkg gabonapehely: 20 dkg aprószemű zabpehely és 15 dkg Dm Bio 4 magvas pehely keveréke nagyon bevált, ehhez szoktam további 1-2 evőkanálnyi puffasztott quinoát adni (ez elhagyható, de roppanósabb és vidámabb is lesz tőle a granola) Ha csak zabpehely van otthon, készíthető kizárólag abból.
  • 15 dkg méz, vagy juharszirup
  • 2 evőkanálnyi növényi zsiradék (pl. kókuszolaj vagy növényi margarin)
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál fahéj, ízlés szerint egy nagy csipet őrölt gyömbérrel tovább ízesíthető
  • A fentieken túl sütés után kerülhet a granolába 15-20 dkg durvára vágott dió, mogyoró vagy mandula és ízlés szerint akár 10-15 dkg aszalt gyümölcs is.

Elkészítés

A pelyheket alaposan elkeverem egy nagy tálban, hozzáadom a sót, a fahéjat és a gyömbért. 
A mézet (vagy juharszirupot) egy edényben a zsiradékkal együtt meglangyosítom, majd a száraz alapanyagokra öntöm, és jó alaposan elkeverem.
A keveréket egy sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe borítom, és elegyengetem. 160°C-ra előmelegített sütőben 40-50 percig sütöm. Miközben sül, kb. 8-10 percenként ajánlott egy fa lapáttal átforgatni a keveréket, hogy szépen, egyenletesen piruljon.
Az idő leteltével szép barnára és ropogósra pirulnak a pelyhek. Amennyiben szeretnénk olajos magokkal dúsítani, azt legjobb még langyosan hozzákeverni. Ha aszalt gyümölcs is kerül a granolába, azt érdemes a teljes kihűlés után hozzáadni.

A granola finom önmagában, csak úgy kanalazva, vagy joghurtba, gyümölcsturmixba keverve, de ebből a pirított mézes keverékből akár müzli szeletet is süthetünk, így garantáltan ropogós lesz a végeredmény!

Üvegbe töltve a granola akár 3-4 hétig is eláll – habár a tapasztalataink szerint inkább csupán néhány napig, mert nagyon gyorsan fogy!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük