Rólam

Bori vagyok, végzettségemet tekintve védőnő. Van két csodálatos kislányom, akiket a férjemmel igyekszünk tudatosan és egészségtudatosan nevelni. A tudatos táplálkozás elkötelezett híve és követője vagyok hosszú ideje. S hogy mit is takar ez pontosan? Hamarosan kifejtem egészen részletesen, egy külön bejegyzést megérdemel a téma.

Az első “mentes” diétával tíz évvel ezelőtt ismerkedtem meg, akkor egy bőrprobléma miatt javasolta egybehangzóan több szakorvos is a szigorú Candida diétát. Belevágtam, mert ez volt az egyetlen út. A diéta során az egyik legnagyobb kihívás a “tiszta élelmiszerek” megtalálása volt; többnyire, ami zöldség és gyümölcs – az szabadon fogyasztható volt, azonban a “házon kívül” fogyasztandó valamint a feldolgozott ételek között már nehéz volt megfelelőt találni. Akkor tudatosult bennem először, hogy mennyi cukor, adalékanyag és felesleges összetevő található a boltokban kapható élelmiszerekben. S hogy milyen nehéz helyzetben vannak a diétázók – akik finomat, tartalmasat ennének, de hozzáadott cukor, élesztő, és tej mentesen. Ekkor fogalmazódott meg bennem egy gondolat, egy gyermekkori álmom újjászületve, amelyből lassan az évek során vágy és célkitűzés lett.

A tíz évvel ezelőtti diéta sikeres volt, minden porcikámon éreztem, hogy a hónapokon át tartó diétával megtisztult a szervezetem a számára terhes anyagoktól,  s azóta egészen megváltozott a táplálkozásom, s a táplálkozásról, ételekről alkotott nézeteim is.  Közel két évvel ezelőtt újabb szigorú diéta költözött az életünkbe – Julcsi lányunk születésével, aki az újszülöttkori tünetei alapján tejfehérje érzékeny. Ez a tejfehérje és szójamentes diéta újabb fordulatot, s még komolyabb egészségtudatosságot hozott az életünkbe – amiért tulajdonképp végtelenül hálás vagyok! A diétának köszönhetően nem fogyasztunk szinte semmi bolti édességet és csokoládét, így rengeteg egészségtelen adaléktól és felesleges cukortól mentesülünk. Sokkal frissebbnek és fittebbnek érzem magam, s bár saját készítésű édességeket, finomságokat fogyasztunk rendszeresen – ezek nem ártanak az egészségünknek, nyugodt szívvel csemegézhetünk belőlük.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy megmutathassam, hogyan is lehet finom, éltető ételeket készíteni speciális diéta és különleges igények mellett. Tejmentesen, olykor tojásmentesen, cukor nélkül és akár gluténmentesen.

Az itt közzétett receptek kipróbálása mellett lehetőség van az általam készített finomságok megrendelésére is, az aktuális Havi ajánlat alapján. Az aktuális ajánlatot keressétek a bejegyzések között.

Kellemes olvasást és ízélményekben gazdag sütést-főzést kívánok!