Recept

Lekvárfőzés cukor nélkül

Friss kajszilekvár

Előbb-utóbb sokakban felmerül az igény, hogy cukor és édesítés nélküli lekvárt készítsenek. Néhány éve olvastam róla, hogy a lekvárok tartóssága nem a cukortartalmon múlik, hanem a csírátlanításon és a hőkezelésen. Mivel kísérletezni különösen szeretek, tavaly kipróbáltam – és valóban működik. Amit az alábbiakban leírok, mint lekváros üveg előkészítési módszer – az bármely, cukortartalmú lekvárnál is tökéletesen alkalmazható, így garantáltan nem romlik meg semmi, amit az üvegbe zárunk.

A képen látható kajszi lekvár minimális cukor hozzáadásával készült (mivel ezt a lekvárt alapvetően édesen szereti a család): 1 kg érett gyümölcshöz számítva 10-15 dkg cukor került hozzáadásra. A ledarált gyümölcsöt először cukor nélkül, kavargatva főztem közepes lángon, forrástól számítva kb. 15 percen keresztül, majd hozzáadtam a kimért cukrot és ezzel még további 5 percig főztem – közben folyamatosan kavargatva, hogy oda ne égjen. A kész lekvárt forrón üvegekbe mertem, az üveget jól lezártam és 5 percre fejre állítottam, majd 2 napra száraz dunsztba tettem.

A bejegyzés végén írok néhány általam kedvelt cukor mentesen kipróbált lekvár változatot. 🙂

Mire lesz szükség a cukor nélküli lekvárhoz?

 • Friss, érett gyümölcs
 • Ha a gyümölcs önmagában túl savanyú, akkor néhány érett, édes alma (vagy körte) hozzáadásával tudjuk természetes módon megédesíteni
 • Tiszta befőttes üvegek és a hozzájuk tartozó, jól záródó, tiszta befőttes üveg fedők (érdemes kisebb üvegeket használni a cukormentes befőzéshez)
 • 1-2 teáskanálnyi citromsav (az üvegek kifőzéséhez)
 • Nagy méretű fazék, amelyben elférnek az üvegek
 • Lekvárfőző fazék

Első lépésként érdemes az üvegeket előkészíteni: frissen meleg vízzel átöblíteni, és a kiválasztott, nagy méretű fazékba fejjel lefelé, egymás mellé szorosan behelyezni. Ha tele a fazék az üvegekkel, jöhet rá a víz: érjen az üvegek magasságának a 2/3-áig. Tegyük bele a citromsavat is – és az üvegek tetőit is, ha beférnek. Kifőzni elég akkor, amikor a lekvárnak szánt gyümölcs belekerül a lekvárfőző fazékba.

A gyümölcsöt mossuk meg, a hibás részeket távolítsuk el. Csak érett, és egészséges gyümölcsöt használjunk. Erjedt gyümölcs ne kerüljön bele, mert az egészet tönkreteheti. A gyümölcsöt mosás után magozzuk ki (pl. kajszi barack, szilva) és késsel aprítsuk fel, vagy esetleg húsdarálón daráljuk le – így egyből pépes állagú lesz. Ha almával szeretnénk édesebbé tenni, akkor az almát is mossuk-és hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra (magháza nélkül).

A felaprított gyümölcsöt tegyük lekvárfőző fazékba, és folyamatos kavargatás mellett kezdjük el főzni. Ezzel párhuzamosan kezdjük el kifőzni az üvegeket és kupakokat – legalább 5 percig kell, hogy forrjon a víz a fazékban, hogy megfelelően streilek legyenek az üvegek.

A gyümölcsöt vagy gyümölcsöket forrástól számítva legalább 15-20 percig főzzük, így csírátlanítjuk és sűrítjük is, miképpen víztartalmukból főzés közben sok elpárolog. Amikor kész a lekvár, forrón a kifőzött üvegekbe töltjük. A kifőzött üvegeket konyharuha segítségével óvatosan (Vigyázat: nagyon forró!) egyenként a pultra tesszük közvetlenül a megtöltés előtt, és szinte az üveg pereméig töltjük forró lekvárral. Egy kanál vagy szűrőkanál segítségével kiszedjük a hozzá való fedőt is a forró vízből, és szorosan rácsavarjuk az üvegre. 5 percre fejjel lefelé fordítjuk az üveget, ezt követően 2 napra száraz dunsztba helyezzük. Érdemes a készítés évét ráírni az üvegekre kerülő címkékre, hogy később is tudjuk, mikor készült. Száraz, hűvös helyen tárolandó. Felbontás után 3 napon belül elfogyasztandó (mivel nincs benne se cukor, se tartósítószer, felbontás után hamarabb megromlik ha nem fogyasztjuk el gyorsan).

Cukormentes lekvár változatok

 • Kajszibarack, meggy, alma
 • Szilva, alma, körte
 • Csipkebogyó, alma
 • Eper, málna, alma
 • Körte, alma

A fent leírt eljárással készített lekvárok száraz, hűvös helyen tárolva évekig elállnak, épp úgy, mint cukros vagy tartósítószeres változataik. Amikor a dunsztból kikerülnek, pár napig érdemes figyelni őket – ha esetleg az üveg tető nem zárt mégsem tökéletesen, az néhány nap alatt kiderül.

Tartósítószerre semmi szükség a házi lekvárokban. A dzsemfixek a pektin mellett sajnos cukrot, tartósítószert és még pálmaolajat is tartalmaznak – amikre semmi szükség egy lekvárban! Ráadásul adnak egy erős “alap ízt” és jellegzetes sűrű állagot a lekvárnak, amitől minden lekvár hasonló ízű és állagú lesz, és elveszíti egyéniségét. 6 évvel ezelőtt, amikor először készítettem egy nyár leforgása alatt sokféle lekvárt, használtam dzsemfixet többféle lekvárba is, és elmondhatatlanul csalódott voltam, amikor a szeder lekvárt kóstolva nem éreztem a szeder pikáns, jellegzetes ízét, mert elnyomta a dzsemfix… No, én akkor döntöttem el, hogy ilyesmit többet nem fogok használni. Legyen minden lekvár egyedi, ízletes és karakteres!

Kellemes nyári napokat és örömteli lekvárfőzést kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük