Hideg reggeleken, amelyekből akad bőven így januárban – igazán jól esik valami finom, édes házi péksütemény reggelire egy nagy bögre gőzölgő kávé, vagy tea mellé… Ezt a kakaós csigát előző nap készítettem el apró kezű segítségemmel közösen; legnagyobb örömünkre másnap reggel éppen olyan finom és puha volt, mint frissen sülten, langyosan.
Hozzávalók
- 500 g liszt (ebből 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt)
- 120 g kókuszolaj vagy margarin (pl. Vénusz)
- 100 ml víz
- 100 ml rizstej
- 1 evőkanál ecet
- 25 g élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor
- egy csipet só
- A tészta megkenéséhez 2 evőkanál kókuszolaj vagy margarin megolvasztva, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor elkeverve 4 evőkanál cukorral.
A rizstejet megmelegítem, elmorzsolom benne az élesztőt és állni hagyom, míg előkészítem a többi hozzávalót. A margarint (vagy kókuszzsírt) megolvasztom.
A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, elkeverem benne a sót, a vaníliás cukrot és a két kanál cukrot is. Hozzáadom az élesztős rizstejet, a langyos vizet, az ecetet és a megolvasztott margarint. 5-10 percig dagasztom, míg sima lesz a tészta felülete, tapintásra pedig rugalmas.
Konyharuhával letakarom a tálat és meleg helyen 1 órán át kelesztem. Eközben a tészta megkenéséhez a cukrot összekeverem a kakaóporral. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra és téglalap alakúra kinyújtom. Megkenem az olvasztott margarinnal és megszórom a kakaós keverékkel. A téglalap szélesebb oldala felől kezdve szorosan feltekerem a tésztát. Éles, széles pengéjű késsel 1-1,5 cm vastag szeleteket vágok, amelyeket egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire helyezek, egymástól kicsit távolabb. Sütés közben valamelyest növekednek még.
Amíg a sütő melegszik, a tepsibe helyezett csigákat tiszta konyharuhával letakarva kb. 30 percig kelesztem tovább.
A 180 Celsius fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 13-15 perc alatt halványbarnára sütöm a kakaós csigákat. Ha kihűltek, ízlés szerint porcukorral megszórva kínálhatjuk.
Nálunk langyosan a legkelendőbbek!