Recept

A keményre sült puszedli új élete – avagy a puszedlis bonbonok születéstörténete

Mézes puszedlik – kopogósra sülve…

Olykor nem úgy sülnek el a dolgok, mint ahogyan azt eltervezzük. Így járt a képen látható mézes puszedli is…
Így történt velem is a múlt héten: Adventi vásárba készültem sütni, amikor is betoppant egy olyan betegség hozzánk ami teljesen felborította a terveinket. Nem volt más választásom: le kellett mondanom az adventi vásárban való részvételem, mert abban a helyzetben a Családban volt rám a legnagyobb szükség, és a család – és a gyerekek az elsők.

Node volt már a hűtőben egy hatalmas adag puszedli tésztám, amit aztán megsütöttem. Az utolsó tepsinél elfelejtettem a sütési időt figyelni…Így hát kisültek a csodás, ámde rendkívül kemény kis puszedlik! Olyan kemények lettek, hogy hiába vártam a hideg kamrában napokig, hogy puhuljanak – semmit sem változtak, egy cseppet sem puhultak 3 nap alatt.
“Mihez is kezdhetnék velük…?!” Majd eszembe jutott egy régi recept… “A kekszet fagyasztós zacskóba tesszük és húsklopfolóval apróra kalapáljuk…”  Nosza, ez az!!! Erre tökéletes lesz! Elő a klopfolót, és perceken belül már porhanyós is lett az illatos puszedli. Innentől kezdve darabolva már nyugodtan fogyasztható – illetve kreatívan felhasználható a puszedli-morzsa.


Nálunk a keményre sült puszedli morzsájából első ízben bonbon készült – ami egy igazi ünnepi ízvilágú finomság: az alábbiakban olvasható a receptje. Ezen kívül el tudom képzelni joghurtba, növényi joghurtba, gyümölcs turmixba keverve is, illetve pohárkrémbe a krémes rétegek közé. 
Tehát ha túl keményre sül a mézeskalács vagy a puszedli, csak semmi pánik! Húsklopfolót neki, alakítsuk át bátran!

Puszedli kalapálás közepette a keménységgel együtt az esetleges adventi feszültség is egyből elillan! 🙂 Éljen a stresszmentes karácsony!

Marcipános puszedli bonbon

  • 100 g aprított puszedli (vagy mézeskalács)
  • 150 g natúr marcipánmassza 
  • 40 g kókuszolaj
  • 50 g keserűcsokoládékrém (pl. DM Zartbitter krém) – ez helyettesíthető olvasztott, magas kakaó tartalmú (50% feletti) csokoládéval is
  • 2-3 teáskanálnyi ír whisky vagy ugyanennyi egyéb folyadék, pl. rizstej

A folyékony kókuszolajjal és a keserűcsokoládékrémmel elkeverem a puszedli morzsát, majd hozzáadom a whiskyt (vagy az egyéb folyadékot) és belemorzsolom a marcipánmasszát. Kézzel alaposan átgyúrom a masszát, hogy szép csokoládébarna, többnyire homogén masszát kapjak. A puszedli lehet itt-ott rögös, nagyon finom lesz tőle a bonbon.

Néhány órára vagy egy éjszakára folpackkal letakart tálkában a hűtőbe teszem. A pihenő leteltével előveszem a masszát, és teáskanálnyi adagokból kézzel golyókat formázok. A golyókat ízlés szerint meg lehet hempergetni cukrozatlan kakaóporban is. Vigyázat: nagyon finom! 

A keményre sült puszedli új élete – avagy a puszedlis bonbonok születéstörténete” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük