Bizonyára minden konyhában ismert fogalom a “gyors ebéd”. A kérdés csupán az, hogy kinél milyen fogásokat és módszereket takar e kifejezés… Mi az, ami még beleférhet? Mi az a kompromisszum, amit vállalunk a család gyorsan elkészülő ebédje érdekében? Mi az amiből engedünk?
Nos, adódnak olyan napok és helyzetek, amikor nem jut idő hosszas főzőcskézésre, mert éppen ebédidőre érünk haza. Ilyenkor jól jön egy-két időhatékony recept és trükk, amivel rövid idő alatt tartalmas ebédet készíthetünk. Korábban előfordult, hogy kevésbé tartalmas ételeket is megengedtem magunknak “gyors ebéd” gyanánt, azonban némi átgondolás után megállapítottam, hogy pl. igazi halból készülő halrudacskát sütni semmivel sem gyorsabb vagy olcsóbb, mint frissen megsütni egy adag csirkemellet… S utóbbi sokkal igazibb, tartalmasabb és laktatóbb ételt eredményez.
Ha tudjuk előre, hogy aznap “gyors ebéd” lesz, megkönnyíthetjük a magunk dolgát azzal, hogy indulás előtt mindent előkészítünk a tűzhelyen, ami nem hűtendő. Például az edényeket, fűszereket, vágódeszkát és rizst vagy a száraztésztát. Sőt, a húst akár előre felszeletelhetjük és befűszerezhetjük – majd nyugodtan küldjük el a hűtőbe pihenni, míg egyéb dolgunk van. Mutatok is egy alternatívát, ami nálunk közkedvelt megoldássá vált, ízes is, színes is és valóban hamar elkészül, kb 20 perc alatt.
Csirkemell párolt brokkolival, rizzsel
- 1 egész csirkemell filé
- zöldfűszerek: rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregánó
- só
- bors
- ízlés szerint: fokhagyma reszelve, vagy fokhagymanyomón pépesítve
- zsiradék: kb. 1 evőkanál olaj a sütéshez
- 1,5 csésze rizs
- víz
- 1 evőkanál olaj
- brokkoli megmosva, rózsáira szedve
Elkészítés
Egy nagy edényben vizet forralok egy nagy csipet sóval – amikor forr, beleteszem a rózsáira szedett, megmosott brokkolit és megpuhulásig főzöm. Ha megpuhultak a brokkolik, szűrőkanállal egy tálra szedem ki őket hűlni.
Eközben egy kisebb edényben kevés olajat hevítek, ehhez adom a rizst, melyet pár percig kevergetek hogy kissé kifehéredjenek és zsiradékkal vonódjanak be a rizsszemek. Ekkor felöntöm a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózom és ha forr – lefedem, kis lángra teszem. Kis lángon főzve, az arányokat betartva akkor van kész, amikor a víz “eltűnik” az edényből.
Amíg fő a rizs elkészítem a csirkemellet is: Vékony szeletekre vágom, a szeletek mindkét oldalát fűszerezem. Egy nagy serpenyőben közepesen nagy lángon a szeletek mindkét oldalát megsütöm néhány perc alatt. A teljes sütési idő 10 perc. A sütés végén kicsit le is lehet pirítani a csirkemell szeleteket, hogy aranybarna színt kapjanak.
Fogok egy nagy tálat, arra szedem ki a sült hússzeleteket, mellé brokkolit és rizst teszek és már kész is a gyors ebédünk! Jó étvágyat kívánok hozzá!